İstiklal Marşının kabulünün 100. yılı!

Ana Sayfa » Ekonomi Haberleri » İstiklal Marşının kabulünün 100. yılı!
Paylaş
Tarih : 12 Mart 2021 - 0:01

İSTİKLAL MARŞI NE ZAMAN KABUL EDİLDİ?

İstiklal Marşı 12 Mart 1921’de kabul edildi.

İSTİKLAL MARŞI NASIL KABUL EDİLDİ?

Maarif Vekaleti, Türk Kurtuluş Savaşı’nın başlarında, İstiklâl Harbi’nin millî bir ruh içerisinde kazanılması imkânını sağlamak amacıyla 1921’de bir güfte yarışması düzenledi. Yarışmaya toplam 724 şiir katıldı. Eser gönderenler arasında Kâzım Karabekir, Hüseyin Suat Yalçın, İsak Ferrara, Muhittin Baha Pars ve Kemalettin Kamu gibi tanınmış isimler de vardı.”Çanakkale Şehitlerine” ve “Bülbül” gibi şiirlerin sahibi Mehmet Âkif’in “Milletin başarılarının para ile övülemeyeceğini” düşündüğü için yarışmaya katılmak istemediği bilinir.

Şiirde şair; Kurtuluş Savaşı’nın kazanılacağına olan inancını, Türk askerinin yürekliliğine ve özverisine güvenini, Türk ulusunun bağımsızlığa, Hakk’a, yurduna ve dinine bağlılığını dile getirmiştir. Hamdul­lah Suphi Bey, Âkif’in şiirinin önce cephede asker arasında okunma­sına karar verdi. Batı Cephesi Komutanlığına gönderilen şiir, askerin beğenisini kazandı. İstiklâl Marşı, 17 Şubat 1921 tarihinde Hâkimiyet-i Milliye ve Sebilürreşad gazetelerinde yayımlandı, on iki gün sonra ise Konya’da Öğüt gazetesinde yer aldı.

Ön elemeyi geçen yedi şiir, 12 Mart 1921’de Mustafa Kemal’in başkanlığını yaptığı Meclis oturumunda tartışmaya açıldı. Mehmet Âkif’in şiiri, Meclis kürsüsünde Hamdullah Suphi Bey tarafından okundu.Şiir okunduğunda milletvekilleri büyük bir heyecana kapıldı ve diğer şiirlerin okunmasına gerek görülmedi.

Mehmet Âkif, kazandığı beş yüz liralık ödülü yoksul kadın ve çocuklarına iş öğreterek yoksulluklarına son vermek için kurulan Darülmesaiye bağışladı. Şair ayrıca, İstiklâl Marşı’nın Türk milletinin eseri olduğunu beyan etmiş ve İstiklâl Marşı’nın güftesini, şiirlerini topladığı Safahat’a dahil etmemiştir.

Ülke savaş içerisinde olduğu için Âkif’in şiirinin bestelenmesi iki sene ertelendi, 1923’ün 12 Şubat’ında İstanbul Maarif Müdürlüğüne beste yarışması açma görevi verildi.

Şiirin bestelenmesi için açılan ikinci yarışmaya 24 besteci katıldı. Ülkenin içinde bulunduğu zor koşullar nedeniyle sonucu belirleyecek bir değerlendirme yapılamadı. Bu nedenle güfte, ülkenin çeşitli yerlerinde farklı bestelerle okunmaya başlandı. Edirne’de Ahmet Yekta Bey’in, İzmir’de İsmail Zühtü Bey’in, Ankara’da Osman Zeki Bey’in, İstanbul’da Ali Rıfat Bey ve Zati Bey’in besteleri okunuyordu.

1924 yılında Ankara’da toplanan seçici kurul, Ali Rıfat Çağatay’ın bestesini kabul etmiştir. Bu beste 1930 yılına kadar çalındıysa da 1930’da değiştirilerek dönemin Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Şefi Osman Zeki Üngör’ün 1922’de hazırladığı bugünkü beste yürürlüğe konmuş, toplamda dokuz dörtlük ve bir beşlikten oluşan marşın armonilemesini Edgar Manas, bando düzenlemesini de İhsan Servet Künçer yapmıştır. Üngör’ün yakın dostu Cemal Reşit Rey’le yapılan bir röportajda da kendisinin belirttiğine göre beste, aslında başka bir güfte üzerine yapılmıştır ve İstiklâl Marşı olması düşünülerek bestelenmemiştir. Söz ve melodide yer yer görülen uyum (prozodi) eksikliğinin (Örneğin “Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak” mısrası ezgili okunduğunda “şafaklarda” sözcüğü iki müzikal cümle arasında bölünmüştür.) esas sebebi de budur. Protokol gereği, sadece ilk iki dörtlük beste eşliğinde günümüzde İstiklâl Marşı olarak söylenmektedir.2013 yılında marşın bestesine okunma zorluğunu gidermek amacıyla çeşitli teknik düzenlemeler gerçekleştirilmiştir.

Bir önceki yazımız olan ERBAA RADYO TV TÜM İSLAM ALEMİNİN RAMAZAN BAYRAMINI KUTLARIZ başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Etiketler :

SPONSOR REKLAMLAR

BENZER HABERLER

VALİ OZAN BALCI TÖRENLE UĞURLANDI
VALİ OZAN BALCI TÖRENLE UĞURLANDI

Kararname ile Van’a atanan Vali Ozan Balcı, düzenlenen törenin ardından Tokat’tan ayrıldı. Kararname ile Van’a atanan Vali Ozan Balcı,

Erbaa Kaymakamı Dr. İsmail Altan Demirayak başkanlığında, Kesme Çiçek Yetiştiriciliği ile ilgili toplantı yapıldı.
Erbaa Kaymakamı Dr. İsmail Altan Demirayak başkanlığında, Kesme Çiçek Yetiştiriciliği ile ilgili toplantı yapıldı.

Toplantı salonunda Kaymakam başkanlığında yapılan toplantıya; İlçe Özel İdare Müdürü Necmi Çınar, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Murat

ERBAA BELEDİYESİ AŞEVİ  2 YILDIR RAMAZAN BOYUNCA İHTİYAÇ SAHİPLERİNE SICAK YEMEK DAĞITIYOR
ERBAA BELEDİYESİ AŞEVİ 2 YILDIR RAMAZAN BOYUNCA İHTİYAÇ SAHİPLERİNE SICAK YEMEK DAĞITIYOR

ERBAA BELEDİYESİ AŞEVİ  2 YILDIR RAMAZAN BOYUNCA İHTİYAÇ SAHİPLERİNE SICAK YEMEK DAĞITIYOR Erbaa Belediyesi tarafından ramazan boyunca 2 yıldır

Facebook Hesabınızla Bu Habere Yorum Yapabilirsiniz

Yorum Yap

İsminiz
E-Posta Adresiniz
Yorumunuz